Handel och hantverk i Grönköping,

Fröken Engla Sjödin och änkefru Louise Pilzén
Fröken Engla Sjödin är ett socialt läskpapper. I hennes prydliga Bag- & Conditori småpratar Grönköpings borgerskap över te och småkakor

<<Frkn Engla Sjödin och
<<fru änkefru Louise Pilzén

Varuhuset vid Stora Torget är Grönköpings stora köptempel. När det gamla apoteket brann ned, uppfördes det ståtliga huset, som med sina tre våningar syns ända till Knisslinge och i folkmun därför kallas för Varuskrapan. Det förestås av varudirektören A. Jonsson (A. lär betyda Alexis), och som chef för tricotageavdelningen (stickade varor) återfinns skalden Alfred Vestlund.

Alfred Vestlund har i diktsamlingen Guldregn beskrivit Varuhusets alla moderniteter med bl a hiss och sodavattensfontän. I svängdörren inträffade en gång en beklaglig incident, när en lantmätare från orten blev förtretad på sin svärmor, en änkemajorska från Skövde, och sköt henne runt i dörren varv efter varv. När ordningsmakten skulle ingripa, hamnade både polisen Bergström och polishunden Karolina inne i svängdörren och tvingades att springa med till dess lantmätaren tröttnade och avvek.

Vid sidan av Varuhuset finns naturligtvis en rad andra affärer. Den ledande livsmedelaffären är Karl A. Berglunds specerihandel, där t ex hemkonsulenten Ada A:son Susegård köper sardiner till sin katt Månsan. Specerihandlaren är far till kulturdoktorn Stig B. (som tog studenten i Hjo) och bror till bildhuggaren Fidias B., som har utformat statyn av kung Erik Läspe & Halte.

Den konkurrerande Konsumbutiken förestås av Hakon Icander, och kött handlar Grönköpingsborna hos charkuteristen James Lithander. Torghandeln är livlig på torgdagar, och här hittar vi trädgårdsmästarna Alarik Sjögren och Hilbert Florin (även lekmannapolitiskt orakel) och hönsavlaren Jönsson från Knisslinge Hönsstuteri.

För den andliga spisen svarar Ansgar Joelssons Missionsbokhandel. Rökare och tippare frekventerar Evald Emundssons tobakshandel eller Tekla Svenssons Cigarr- & Rambod. Fästfolk köper ringar hos ur- & guldsmeden Oscar Fingalsson, och bröllopsfotot knäpps av pass- & hovfotografen Henry Bloom. Häggströms skobutik, Karlssons järnhandel och Bernhardt Ericssons is- & vedlager hör också till stadsbilden.

På apoteket Elgen härskar apotekaren Ernst Clossemeyer, vida berömd för sin julglögg och julsenap samt som upphovsman till fruktsaltet Clossmarin. Det ryktas att han har ett mycket förmånligt avgångsavtal, men hittills har det dessbättre inte varit aktuellt att utlösa fallskärmen.

Chefen för systembolaget systemdirektören T.F. Göransson (med fru Gunilla) är en varm anhängare av rusdrycksrestriktioner och har en gipsbyst av Ivan Bratt i skyltfönstret. Under senare år har Göransson efter mönster från apoteket försökt att införa s k generisk förskrivning på systembolaget, d.v.s. kunderna får inte alltid det märke som de önskar utan någon billigare butelj med samma aktiva substans, nämligen alkohol. Systemdirektörens farbror är ångbåtskaptenen Gerhard G. på ångslupen Grönköping II.

Bland hantverkarna utmärker sig finskomakaren Browall inte bara som skicklig yrkesman utan också som stadens revypappa och ledare för den entusiastiska amatörteatergruppen Thalia & Co. Kopparslagaren Edmun Grönstedt (med hustru Viran), är en mer hetlevrad herre, som under motbokstiden mest var känd för sina motbokslån och kontroverser med systemdirektören Göransson. Som dragspelare har Grönstedt numera överflyglats av dragspelsentertainern Ebonius Larsson. Sotarmästaren Leonard Kling är till följd av sitt yrke den mest mörkhyade person som Grönköping kan uppvisa, och det har hänt att han i otvättat tillstånd vägrats servering på änkefru Pilzéns kafé.

Den herre som vill få håret klippt går till frisörmästaren Albert Klavander, icke att förväxla med brodern Gilbert K., som är tandläkare. Damernas hårvård och manikyr sköts av Gurli Pettersson, som också hinner med att vara parktant och lärarinna i söndagsskolan.
(US)