Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

NYA RÖN OM JULMATEN

Alls inte så farlig som man tror!

Julbordet – ej så farligt so det ser ut!

Framför oss ligger en lång helg fylld av kulinariska frestelser. Glädjen med att avnjuta dessa grumlas alltför ofta av olika v.m.k. hälsobudskap och kostråd. Som om den goda julmaten någonsin skulle kunna benämnas med den förklenande termen ”kost”!

Som en motvikt till glädjedödande budskap och som en service till sina läsare har Grönköpings Veckoblads vetenskapsredaktion samlat några uppmuntrande alternativa fakta.

Kalorier är precis som vitaminer. De dör vid upphettning. Se därför till att all mat är ordentligt tillagad, ex.vis ugnsbakad skinka, långbrässerade revbensspjäll, köttbullar och Janssons frestelse, men var försiktig med råa livsmedel som sallader och liknande, där kalorierna är pigga och krya och beredda att slå sig ned runt magen.

Fett har en väldokumenterat smörjande funktion. Lite fett i blodet får det därför att rinna mjukare och lättare runt vassa hörn och förkalkningar i kärlsystemet utan att åstadkomma virvlar och skadliga proppbildningar.

Dessert räknas ej!
Den mat man inte äter med kniv och gaffel räknas inte. Desserter äts vanligen med sked.

Endast den mat man äter hemma räknas. Är man bortbjuden, kan man utan skada för hälsan förse sig med chips, nötter, chokladbitar och vad eljest värdfolket har ställt fram.

Antioxidanter motverkar den skadliga effekten av så kallade fria radikaler i kroppen. En kraftfull antioxidant (syrebindare) är kolmonoxid, som finns i rikt mått i tobaksrök, exempelvis från den goda julcigarren.

Visst finns en del rapporter som talar i motsatt riktning, men de är ofta författade av personer som inte är så förfarna i livsnjutandets ädla konst. Vetenskapsredaktionen uppmanar läsarna att vara källkritiska, använda sitt omdöme och städse vara på sin vakt mot ”fake news”, samt tillönskar en riktigt
God jul!