gronkoping.nu

Förstasidan

Senaste nytt i Grönköping med omnejd!

Pressmeddelanden
Grönköpings Veckoblad nr 8 2015

Höstens bokflod är i Grönköping mer strid än på många år med inte mindre än två kvinnliga succéförfattare, nämligen dels debuterande deckardrottningen Naomi Ruda med ”Massmord i biblioteket”, dels Ada A:son Susegård med ”Damen med den tatuerade liljan” en feministisk uppföljare till ”De tre musketörerna”.

-Fröken Ruda behärskar fullt ut hela det litterära spektrat: närgånga s-xscener, fina miljöskildringar, där man i detalj får följa hur bakhuvuden krossas av eldgafflar, och känsligt utmejslade personporträtt, där allas inneboende uselhet gradvis får komma till ytan, skriver kulturdoktor Stig Berglund (som tog studenten i Hjo) i sin uppskattande recension.

Fröken Susegård har valt den sköna giftblanderskan och starka karriärkvinnan Mylady till huvudperson i ”Mylady-trilogin”, vars första del nu alltså finns i Joelssons Missionsbokhandel. Hon betonar, att hon försökt att leva sig in i såväl hr Dumas´ skrivstil som 1600-talets Frankrike.

Bra budget!
På ledarplats välkomnas regeringens budget:

”För denna tidning (GV) faller det sig helt naturligt att redan från början understryka den allmänna tillfredsställelse, som det för varje vän av vårt lands regeringar måste innebära, att återigen få möta en traditionell S-märkt framtidssatsning å höjdare skatter för i det närmaste samtliga medborgare efter alla förfelade år av borgerliga jobb- och RUT-avdrag o. likn. för statskassan föga gynnsamma eftergifter för en kortsynt privatkapitalism.”

Det stormar i Grönköpingsdemokraterna (GD), inte bara om hr partiledare Wotan von Peilands nya skägg, utan också om partiets socialpatriotiska linje. Ungdomsförbundet GrU kräver en återgång till urgamla grönköpingska dygder med vikingahjälmar och mjödhorn, men partiledaren har svarat med att utesluta samtliga och starta ett nytt ungdomsförbund.

En oberoende forskargrupp i Skövde har mätt hur länge ledamöterna talar i Grönköpings kommunfullmäktige, varvid det visat sig att stadsrådet Joel Eriksson (S) är flitigast i talarstolen. Man vill nu gå vidare med att mäta substansen i anförandena, men grönköpingspolitikerna anser att en så grannlaga uppgift bör förbehållas politiskt skolade bedömare.

 Främja inflationen!
Behjärtansvärda medborgare med klippadvokaten Beaumaré och fackordförande Lundblad i spetsen har bildat den ideella organisationen Inflationsfrämjandet för att hjälpa Riksbanken att urholka penningvärdet. Höga lönekrav utlovas, liksom åtgärder för att hålla efter handlare med billiga priser.

Samtidigt inför Sparbanken en chockränta på minus 500 procent för pengar på sparkonto för att äntligen stävja ofoget att folk sparar pengar, och t.o.m. ibland kommer med kontanter till banken.

Kulturkapsel!
På Grönköpings centralstation har kommunen installerat en kulturkapsel, där resenärerna på förhand kan vänja sig vid förhållandena på resmålet, t.ex. kroppkakor eller gnällig dialekt. Resenärer som matats med vitsar och stekt makrill har redan återkommit från Göteborg som goa gubbar och gummor.

Göken har efter omröstning utsetts till Grönköpings lokala nationalfågel, dels på grund av anknytningen till Gökmassivet, dels på grund av det käcka lätet, som inte bara ljuder i naturen utan även från många väggur.

Popsångerskan Gördis ”Flabbs” Brunander har blivit uppringd av president Putin och är lycklig och smickrad av uppmärksamheten. Dragspelaren Ebonius Larsson påstår att det var han som ringde, men fröken ”Flabbs” är lika glad i alla fall.

Jagad av älg!
Godsägare Brylén på Brylunda har varit ute för ett kusligt äventyr i skogen, där han blev förföljd av älghingsten Samuel, som normalt vistas i sitt hägn i Djuriska Parken. Troligen var det hr Bryléns nya jaktkostym i camouflagemönster som älgen uppfattade som ätbara blad och grenar. Den gamla jaktkostymen får nu åter komma till heders, sedan malkulorna borstats bort.

Redaktion

Prenumerera
helår, halvår, gåva...

Lösnummer
ÅterförsäljareOm Grönköping och dess invånare.

Grönköpings historia
Vilka bor i Grönköping?
Förkortningar som används i spalterna
Beställ boken Vem är vem i Grönköping?

Transpiranto –Grönköpings världsspråk
Om transpiranto
Transpirantoregister
Transpirantoteket
Beställ transpirantoskiva

Annonser
annonsera i Grönköpings Veckoblad!

Dela med dig av Dina bildskatter!
GV tar gärna emot gamla fotografier som kan komplettera vårt bildarkiv. Ange om Du vill ha tillbaka bilderna efter inscanning
ulf@lindco.se

Pressklipp och texter
GV tar gärna emot pressklipp för spalten Pressgrannar. Även textbidrag är välkomna, dock utan löfte om publicering.
ulf@lindco.se

GDPR
Skydd för personuppgifter

Länkar

Här hittar Du GV:s länksamling

gronkoping.nu

Grönköpings Veckoblad. Mer kontaktinformation