Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Petrus Gårdberg

Snickerifabrikör

Finsnickeri- och glasmästare Petrus Gårdberg är Grönköpings snickargeni allt sedan den dagen han konstruerade en vickningsfri pall med tre ben.
Han hör till de snillrika i Grönköping, och han har alltid idéer som förverkligas i produkter till allmänhetens båtnad. Som uppfinnare har han dock under senare år fått hård konkurrens av klensmeden C. A. Östberg, direktör för Låsar & Tänger.

När magistraten i Grönköping uppmärksammade, att vissa personer satt alldeles för länge på parkbänken i Södra Parken, vände man sig till snickarmästare Gårdberg och bad om en lösning. Efter ett par dagar framlade han sin snilleblixt, nämligen att för en ringa penning avsåga frambenen, så att bänken skulle bli lutande obekväm. Förslaget antogs, då det var effektivt och billigt. Natten efter avsågandet hade en niding kortat bakbenen lika mycket, varför herr Gårdberg fick såga av frambenen igen. Bänken kom efter ett par dagar att endast passa mindre barn.

Den genialiska julgransfoten Julius var ett enkelt träkryss med hål för julgranen, träkrysset sänktes ner i en hink, och vatten påfylldes. Det geniala var att man slapp gå upp med julgransfoten på vinden efter helgen: hinken kunde användas året runt.

När borgmästarresidenset skulle förses med modernare vattenförsörjning än från pumphuset på Stora Torget konstruerade Gårdberg en vindturbin som kunde pumpa vatten ända upp till vinden. För att utvinna mesta möjliga kraft ur vindpustarna vinkelställdes flöjlarna och böjdes i toppen med resultat att turbinen såg ut som ett snurrande hakkors. Gårdberg försökte maskera turbinen genom att sätta över en huva, vilket inte kröntes med framgång.

Inför rätta!
Snickarmästaren ställdes en gång inför skranket i rådhusrätten, anklagad för att inte ha betalt licens för den radioapparat han hade inköpt hos radiofirman Ström & Co. Hans ärende avskrevs, då han inför rätten återlämnade radion till firman. Han hade tillverkat en bättre själv.

Firma Gårdberg & Söners snickerifirma grundades av Petrus´ farfar Salomon (uppfinnare och flygpionjär) och var länge ett lite företag. Men för omkring femtio år sedan tillverkades den första pinnstolen Petrus av gesällen med samma namn och en kommersiell framgångssaga påbörjades. Verksamheten har utökats med produkter som allmogeskåpet Knisslinge och den bredsitsiga soffan Lydia. Stolen Adolf och bokhyllan Hermann har å andra sidan numera utgått ur sortimentet.

Internationell aktör!
Många är förvånade över att herr Gårdbergs snickeri har kunnat nå så stora framgångar, då han emellanåt ger ett förvirrat intryck. Sedan han tagit in flera av sönerna i firman, har verksamheten vuxit till att bli en internationell aktör. Koncernen, som heter PEGEA efter grundaren, har blivit en maktfaktor långt utanför Grönköping. Firmans dalahästar har t ex konkurrerat ut samtliga taiwanesiska företag på den asiatiska marknaden, och åtskilliga miljoner pinnstolar har exporterats, i första hand till Kina.

En hemlig stiftelse styr koncernen från Visingsö; den verkliga makthavaren sägs vara hr Gårdbergs hustru, fritidsskaldinnan Lydia.

Misstankar har framförts om att herr Gårdberg skulle ha plagierat en småländsk möbelhandlare, vilket snickarmästaren kraftigt förnekar.

-Bara för att jag har glömt att skicka med några skruvar, är det inte plagiat, svarar han med hetta.

Petrus Gårdberg är klimatskeptiker och menar, att träindustrin är viktigare än klimatet, eftersom den sysselsätter fler personer än SMHI. De näringspolitiska åtgärder han vill se är högre vinster, garanti mot förluster, och att det ska vara lättare att avskeda folk.