Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Ada A:son Susegård

Leg. hemkonsulent

Ada A:son Susegård är en av de mest aktiva personerna i Grönköping. Hon är såväl legitimerad hemkonsulent (utexaminerad från fackskola i Uppsala) som författarinna.

Mest känd är hon för sina hembygdsböcker vilka hon signerar mot en extra avgift, då allting annat blivit dyrare. Uppmärksammad blev också hennes nedteckning av fröken stadsäldstan Sophie Liljedotters hågkomster. Trots sina kulturella gärningar vägrar hon att låta medaljera sig med Illis quorum. Den kräver ju svart sidenklänning med hög hals vilket hon inte klär i. Hon tillstår att ”Illis” är ingenting för henne nu men kan gärna tänka sig belöning i form av kontanter, om summan är stor och värdig. På sin ålders höst vill hon gärna tillhöra De Aderton.

Ryttarinna!
Ada tar varje dag en ridtur på brandstoet Balder för att hålla sig i form. Under lång tid bodde hon ensam med sin rasrena angosturakatta Månsan, som brukar försvinna och återhittas mot belöning. Numera är hon alternerande sär- och sambo med herr kulturdoktor Stig Berglund (s.t.s. i Hjo). De träffades vid en avreageringskurs hon ledde i staden.

Vid en av borgmästaren påbjuden allmän vindsröjning påträffades nappflaska och barnskallra på hennes vind. Nappflaskan var inköpt till Månsan, hävdar Ada. Rykten säger, att hennes resa till Norge inte stod rätt till, samt att hon har skickat paket till ett barnhem i Skövde.

Hemkonsulentens roll som rådgivare i bland annat kostfrågor till stadens kvinnliga medborgare har hon utvecklat till matskriverier. Hon var tidigt influerad av den i Stockholm verksamme herr lökaposteln Wretman och förespråkar att sylten till plättarna ska bytas ut mot rikligt med mosad, brynt lök, gärna vit dito. Kräftskivor anser hon vara asociala. Den mondäna människan har gått över till kronärtskocksskivor och dricker mineralvatten. Hon anser att sprit är förlegat och propagerar för den lokala drycken Closs-cola, framställd av apotekare Clossemeyer.

Föreningsmänniska!
Ada är socialt engagerad i föreningar; bl.a. är hon ordförande i föreningen för bekämpandet av vit slavhandel och i Grönköpings husmodersförening. Vid Grönköpings Gilles stora maskerad var hon utklädd till Susanna i badet och var karnevalsdrottning vid Påskmaskerad på Stadt. Då och då företar hon en resa till Stockholm och rapporterar från dess kulturliv samt är ibland reseledare för resa till Paris.
Ada är mycket intresserad av mode och skönhet. Skönhet kommer inifrån, menar Ada, men det gör inget om det finns en vacker toilette eller uniform också. ”Nattskjorta eller pyjamas, korrekt klädd på sängkanten” är en av hennes populära föreläsningar.

Politiker!
Inom politiken har hon varit aktiv sedan unga dagar. I början av 1930-talet blev hon riksledarinna för ett nytt vederhäftigt nazistparti där endast kvinnor kunde vara med, samt män och fästmän. Hon var senare på väg att bli riksdagskvinna för Liberalerna, men ett förbiseende medförde att hon inte valdes. Vid det påföljande valet fanns hon på Högerns valsedel.

Mot tysthetslöfte berättar hon, att hon är såväl moderatisk som socialdemokratisk. Att hon senare valde att vara med i Socialdemokraterna fann hon naturligt, för där fanns intelligentian. Hon har haft en vänsterradikal period tillsammans med kulturdoktor Berglund och är numera aktiv som lokalt talrör för Miljöpartiet.