Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Doris Sjökvist

Borgmästardotter & aktivist

Doris Sjökvist, dotter till borgmästare Mårten Sjökvist och hans k. hustru Tekla f. Sparfhöök, har länge stått i skuggan av sin mer kända syster Irma Viola, som är skalden Alfred Vestlunds sång- & fästmö. Under senare år har hon dock trätt fram som aktivist i en rad frågor. Kanske är hon t.o.m. Grönköpings första ”hipster”?

Doris är inte nöjd med Grönköpings stadsbild: där finns alltför många tråkiga kontor och stora affärer, medan kaféer med New York-känsla och mysiga små butiker för handdrejad keramik och ekologiska lamatröjor saknas. Varför skulle inte Rådhusrätten kunna flytta ut till förorten Vimmelberga, så att Rådhuset kan göras om till en gotisk lokal för konserter och happenings? Varför kan inte kommunhuset bli ett allaktivitetshus med skateboard och graffitimålning? Varför måste butiker med tråkiga saker som tvättmedel och fiskpinnar ligga i centrum, när svennarna ändå kan ta bilen och handla?

Av sin juridiskt skolade far har Doris lärt sig, att man kan reklamera, d.v.s. lämna tillbaka, varor som man inte är nöjd med, och det är precis vad hon vill göra med det centrala Grönköping: Reklamera city!

Djurvän!
Doris är en varm förespråkare för djurens rätt att leva fritt i naturen. Inte minst ömmar hon för grisarna på Brylunda svineri och tycker inte, att godsägare Justus Bryléns moderna lösdriverimetoder är tillräckligt humana. Därför gjorde hon tillsammans med några likasinnade väninnor en nattlig kupp och släppte ut grisarna ur deras hagar och fållor.

När godsägare Brylén i augustimörkret återvände i automobil från Grönköpings Gilles kräftskiva på Stadt, var vägen till Brylunda full av vilsna grisar som inte visste vart de skulle ta vägen. Svineriassistenten Rask kommenderades ut att fånga in rymlingarna, men anklagades av Doris för djurplågeri, eftersom han i hastigheten tillgripit godsägarens ridpiska att sjasa med.

Gurkdelning!
Doris har också ägnat sig åt gurkdelning, d.v.s. hon har tagit gurkor ur trädgårdsmästare Florins växthus och delat ut dem gratis. Gurkor bör vara fritt tillgängliga, och hr Florin kan väl i stället ställa ut sina gurkor på lantbruksutställningar och tjäna pengar den vägen, anser Doris. Dessutom var gurkorna mycket lättåtkomliga; koden till växthusdörren var inte svårare än 1632.

Att stoppa torvbrytningen på Brylunda mosse är ett annat favoritprojekt, och frkn Dris har tältat där för att skydda alla rara växter och djur som hotas av hr godsägare Bryléns snikenhet.

Demonstrerar!
Klimatmötet i Köpenhamn reste Doris till, men sedan hon sittdemonstrerat på trottoaren några timmar välkomnade hon en viss temperaturhöjning, åtminstone i Köpenhamn. Vid en demonstration utanför Grönköpings hankar & störar blev hon t.o.m. åthutad av polisen. Detta förtörnade hennes far borgmästaren, som i en indignerad insändare krävde, att polisen skulle ha en sådan utbildning att de kunde skilja på huliganer och bättre mans barn; det kan nämligen hr polisen Bergström i Grönköping.