Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Edmun Grönstedt

Kopparslagare

Hr kopparslagaren Edmun Grönstedt kan inte räknas till Grönköpings mer bemärkta medborgare. Nej, den framgångsrike snickerifabrikören Petrus Gårdstedt lär vid något tillfälle ha sagt till en utländsk affärskontakt, att kopparslagaren tillhör ”the small people”.

Icke desto mindre har Grönstedt sin givna roll i staden, om inte annat som en illustration till skalden Alfred Vestlunds maning:

Ja, fram ock du som fått till börda
en andligt sett mer blygsam del,
och vet, att även du skall skörda
vad rätt du tänkt fast det var fel.

Redan på 1930-talet nämns Grönstedt i Veckobladet. Han är hetlevrad och råkar lätt in i kontroverser med sina medmänniskor. Bland annat ligger han i fejd med systembolagsdirektören Göransson om motboksransonerna. När han är på bättre humör spelar han dragspel. Han är gift med Viran, ett rekorderligt fruntimmer som ser med tolerans på sin make: Han är väl inte värre än andra karlar! Han å sin sida anger fruns köttbullar som skäl till att de fortfarande är gifta.

Berömd son!
Under senare år har kopparslagaren uppmärksammats som fader till fotbollsspelaren Sven-Nathan, kallad ”Snathan” i idrottskretsar. Snathan har visserligen sedan länge övergivit moderklubben GISK och spelar i Skövde, men det hindrar inte att stadens invånare med lokalpatriotisk stolthet följer hans karriär och har tilldelat honom utmärkelsen Läspebollen (i grön hårdplast med guldinskrift). Hans spökskrivna memoarer, ”Snathan – det är jag det!”, har mottagits med stort intresse.

Måhända är det sonens framgångar som gjort att Grönstedt har valts till ordförande i Grönköpings Velocipedklubb. Intervjuad om ev. doping i cykelsporten lämnar han undvikande svar och betonar, att man får ha förståelse för att det inte är så roligt att sitta på en hård cykelsadel mil efter mil, särskilt om det regnar.

Retro-bröllop!
Paret Grönstedt har också en dotter Vivan som för någon tid sedan gifte sig med hr Alfred Ström från Hjo. Bröllopet väckte stor uppmärksamhet bland de trendkänsliga kretsarna i Grönköping. Brudparet valde nämligen att inte gifta sig vid stranden av Bergska sjön eller på Gökmassivets hjässa, utan att i stället vigas av kyrkoherde Boklund i den björklövssmyckade Läspekyrkan till tonerna av Wagner och Grieg. Middagen på Stadshotellet bjöd på sandwiches, oxfilé och glassbomb, och bröllopsresan gick med tåg till Köpenhamn. Ett klockrent retro-koncept, suckade Grönköpings hipsters.

Kopparslagare Grönstedt är ett gott exempel på att man aldrig vet, hur människor kommer att utveckla sig. Ett tu tre kan även de mindre bemärkta hamna i centrum för uppmärksamheten och visa sig ha helt okända talanger.