Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Engla Sjödin

Bag- & conditoriinnehaverska

Fröken fin- och hembagerskan Engla Sjödin har sitt etablissemang Hembag- & Conditori en bit upp i Storgatsbacken. Det är dit stadens betydande personer beger sig för att dricka kaffe, äta av hennes utsökta finbrödssortiment samt – inte minst – skvallra.

Hon tillhör stadens mer inflytelserika personer. Hennes ena syster är fru specerihandlerskan Berglund, vilket gör kulturdoktorn Stig Berglund (s.t.s i Hjo) till hennes systerson. Hennes andra syster Elin är kallskänka på Stadt. Hennes son bedriver hönsavel i Knisslinge. Hennes enda husdjur är katten Jamsen, en korsning mellan bisam och bondkatt.

Fröken Engla är särbo med reseevangelisten Gideon Olivepalm, som är bortrest varannan vecka, och dessa veckor är Engla radikalfeminist, Hon är också aktiv i det lokala anabaptistsamfundet.

Arg konkurrens!
Det råder inte något tvivel om att hon är stadens främsta konditorska, även om det har funnits mindre betydelsefulla konkurrenter. Bland dem märks Hulda Svensson med sitt Brända Tomten i Västra Tvärgränd samt en kortare tid sotarmästare Kling. På senare tid har gatuköksdirektören Carl Karlsson lanserat en semmelburgare med vispgrädde på biffen och ketchup eller mandelmassa som valfritt tillbehör.
Den argaste konkurrenten är dock fru änkefru Louise Pilzén med sitt hembageri. Ofta utbryter ett priskrig mellan de två konkurrenterna, vilka ursinnigt bevakar varandra och sänker priset på semlor varje dag. Det har åtminstone en gång kommit till rena handgripligheter, och Engla fick ett så kraftigt slag på hakan att löständerna fastnade i gommen. En smällkall vinter hällde fru Pilzén vatten på trottoaren framför fröken Englas butik, varvid kunderna gled förbi på isen och ner till hennes eget bageri.

Fröken Engla använder endast naturliga produkter som smör och grädde i sina klassiska svenska bakverk, t.ex. kanelbullar, wienerbröd, mazariner, catalaner och pariservåfflor. Semlorna finns givetvis året om i ständigt förnyade modeller.

Stadens invånare kommer i stora skaror för att beskåda julskyltningen i butiken. Då stäms sinnet till andakt av en högväxt julängel i choklad, mycket glansig och gripande. I butiken finns inte bara skära marsipangrisar utan även neongröna, som hon hoppas skall bli ett nationaldjur för staden. Den nya varianten tillkom, när marsipan för tillverkning av prinsesstårtorna råkade komma in i mekanismen för grisproduktion.

Tango & tårtografi!
Det är inte bara de läckra bakverken som utvecklas, konditorskan är innovativ även vad gäller v.m.k. konceptet. I den nyöppnade tangoavdelningen, stilfullt inrett med textilier i svartvitt, kan gästerna njuta av tangomusik och intaga smaksatt lattekaffe med argentinska sötskorpor. Hon har även gett sig in i en eventsatsning med choklad- och konfektyrprovning med det bästa av knäckar, nougater och praliner.

Tårtografering är ett innovativt uppkast från fröken Engla. Kunden pekar ut en tårta i butiken och skriver en hälsning på ett kort vilket levereras med tårtan till extra transportkostnad. För den som till äventyrs inte vill äta tårtor finns konceptet Leasingtårta. Särskilt fina och dyra tårtor leasas för en kväll eller helg för att förgylla ett bord och lämnas tillbaka efter användandet. Samma tårta kan på så sätt sprida glans och status i många hem.

En ev. ekonomisk kris i staden är inte något som oroar Engla.  Kriser är bra för rörelsen, menar hon. När det är dåliga tider, kommer folk till konditoriet och tröstäter i stället för att lägga pengarna på dyra Thailandssemestrar.