Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Ernst Clossemeyer

Hr Apotekare

Apotekare Ernst Clossemeyer har från sitt apotek Elgen i decennier bistått Grönköpings invånare med medikamenter, pulver, vismut och Thielemanns droppar. Han är vida känd för sin senap vilket tillverkas till julen samt de gl-ggkryddor han då försäljer.

Många invånare har genom apoteksfönstret sett hur hr apotekaren arbetat hårt långt in på kvällarna med att trilla piller och blanda pulver. Dock anade inte någon, att han utvecklade fruktsaltet Clossmarin till båtnad för alla som känner sig tunga och dästa. I synnerhet kring jul är det stor efterfrågan på det välgörande fruktsaltet.

Innan allmänheten fick del av Clossmarin testades det av stadsläkaren A. T. Salvén under överinseende av Notari Publii hr. polis Paulus Bergström. Andra på marknaden förekommande salter avger i bästa fall ett dämpat porl medan Clossmarin avger ett starkt brusande dån.

Apotekaren har vandrat vidare längs den farmaceutiska vägen och på egen hand sammanblandat ingredienser till läkemedel och naturpreparat. Hårväxtmedlet Hårmån innehåller bland annat svavel och grishormoner, Clossepynt är ett vitaminberikat och oskadligt tvättmedel för bilar. En tobak med deodorant gör att omgivningen inte generas av tobaksrök. Häckborttagningsmedlet Häck Puts Väck har haft en strykande åtgång.

Lust stimuleras!
 Med hans epokgörande dryck Closs-Cola blev alk-h-l lite förlegat, ansåg hemkonsulinnan Ada A:son Susegård. På senare tid säljes på apoteket Elgen även tuggtobak med olika smaker samt choklad, vilken sägs ha antidepressiv verkan samt stimulera lusten – vilken lust är dock inte definierat.

För några decennier sedan förstatligades apotekaren, vilket han hoppades skulle leda till full söndags- och nattstängning. Att betjäna via nattlucka är ansträngande. Vid jultider öppnar han inte alltid luckan; eftersom ringningarna och dörrknackningarna snart nog upphör är det inte något allvarligt, menar apotekaren.

Full konkurrens!
Då apoteksvaror kunde börja säljas i varuhus och på bensinstationer mötte han det konkurrerande hotet genom att öppna en bensinstation på baksidan av apoteket Elgen. Lite värre blev det när två nya apotek öppnades i Grönköping. Apoteket Bocken lockade över trotjänaren provisor Troëd Holm från Elgen, där han hade tjänat för Rebecca i många år.

Bocken ägs av ett lokalt industrikonglomerat medan det andra apoteket, Skatan, drivs av hr. f. förrädaren Peterzohn som har varulagret i en ambulerande låda på magen. Apotekare Clossemeyer är i princip vän av fri konkurrens men oroar sig för de samhälleliga konsekvenserna av två oseriösa konkurrenters framfart.

Familj & hund!
Tillsammans med fru apotekerskan har han tre döttrar och två söner. Lilla fröken Elvira har fått stipendium för sedlighet och väl bedrivna studier. Storasyster Britt-Lill framstod vid 15 ½ års ålder som humorist, då hon avritade herr mag. Hagwald som vred och försåg tavlan med texten ”…magistern blev så arg att man bara såg ögonvitorna på honom, gulorna syntes inte.”

Brodern, realkandidaten Nicke, har i ett elevdemokratiförsök radikalt strukit såväl sten-, brons- som medelåldrarna ur historieundervisningen. Familjen Clossemeyer äger tikhunden Donna, vars tassavtryck i snön förledde grönköpingsborna tro att en räv sprungit genom staden.