Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Gördis ”Flabbs” Brunander

 Swing- & popsångerska

Gördis ”Flabbs” Brunander är Grönköpings megastjärna; där hon finns, är det glamour på hög internationell nivå. I Veckobladet nämns hon första gången 1939, men det är 1941 som hon blir sångerska, i likhet med sin samtida Alice ”Babs”.

Gördis, som ibland stavat sitt namn Hjördis, har tre systrar och två bröder. Fadern är den kände witzaren, postmästaren Pontus Brunander, och modern heter Selma.

Redan vid tretton års ålder slog Gördis igenom, när hon arrangerade en swing-afton på biografen Röda Kvarn och omedelbart blev den nya rörelsens ledarinna och idol. Hon har alltid haft ett mycket starkt ”Icke Godkänd” i musik, men hon har inte låtit sig hämmas av äldre personers påhittade, nog så hämmande regler. Nej, hon har fångat swingens ande mitt i livet, som GV skrev.

Gördis är en företagsam ung dam som är mycket sportig, frisk, käck och filmintresserad och kan dessutom såväl sticka som laga råkost och åka skidor. Trots att hon är stjärna i allt vad hon företar sig, är hon i grunden en ödmjuk och omtänksam person.

Spikrak karriär!
När en dansafton å Stadt recenserades, skrev reportern Palle Plutt, att frkn Gördis ”Flabbs” Brunander var kanske kvällens vackraste inslag. Dansen med kandidat Vedbom var så elegant att mångas ögon började glittra hänfört, och ordet Hollywood hördes lite då och då. Hennes karriär har varit spikrak uppåt och framåt, hon har färgfilmsskådepelat, varit stjärnmannekäng, popidol och vid Grönköpings Gilles stora årliga maskerad framträdde hon som Hawajitös iförd klänning av vassrör från Brylunda.

I början av sin karriär var hon förlovad med den kände folkparkssångaren Cnoddas. Men då båda tjänade mycket pengar, skulle ett giftermål vara ogynnsamt av skattetekniska skäl. En kort tid var hon förlovad med reservlöjtnant Napoleon ”Nappe” Johnsson. Män flockas kring henne och ber om ett ögonkast, ett leende och understundom om hennes hand. Gördis säger försynt: Vi kvinnor tycker om män som dyrkar oss.