Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Hildor Peterzohn

Förre förrädaren

Förre förrädaren Hildor Peterzohn var redan i unga år en utpräglad slyngel som ställde till med problem. Kanske hade han arv efter sin far Frippe Peterzohn, som brukade gå runt med ett tittskåp, när det var marknad på Stortorget.

Modern var skurgumman Sofia Peterzohn. I släkten finns även en farbror som på 1930-talet var fläskdirektör i Chicago och kände Al Capone. Hildors äldre tvillingbror Simson är bosatt i Australien. Simson besökte Grönköping med sin familj, varvid böteskassa för fylleri, oljud, uppseendeväckande beteende och smuggling tredubblades jämfört med föregående år. De medlen avsattes till en staty av stadens grundare kung Erik den Läspe och Halte.

Högförräderi!
Att Peterzohn (som från början hette Paul) blev förrädare hänger samman med en uppmärksammad process 1916, då politikern Zeth ”Zäta” Höglund, författaren Ivan Oljelund och litteraturkritikern Erik Hedén åtalades för landsförräderi, eftersom de hade uttalat sig för storstrejk som ett medel att hindra mobilisering. I Veckobladet speglades händelsen i en artikel med rubriken ”Högförräderi begånget i Grönköping!”

Brottet bestod i att Peterzohn hade lockat två beväringsmän att ”tömma ett glas pilsener” samt ”ge f-n i regimentet” och försöka få ”tag i en fjälla”. Rätten beslöt att detta var högförräderi, eftersom han hindrat kronans militär att användas mot fienden. Han fälldes dock enbart för fylleri och hemfridsbrott, men blev för all framtid en före detta förrädare.

Peterzohn har en brokig politisk bana bakom sig. Under andra världskriget var han nationalkommunist, nakist. Han hade dock problem med hälsningen, en kombination av nazisthälsning med höger arm och knuten vänster näve. Ett rykte gjorde gällande, att han hade kallats till Moskva för att fusiljeras vilket han dementerade och sade att lydde endast under hr. Ad. Hitlers högsta domstol i Berlin. Han har erkänt att han var agent, först åt Singer symaskiner, därefter åt Komintern. I modern tid har han varit knuten till (V) och kom därmed att ingå i Rödgrönköpingsalliansen. Hans profilfråga är att duktiga fotbollsspelare ska slippa kommunalskatt.

Skumma affärer!
Peterzohn har under hela sitt leverne varit begiven på starka drycker och finkas regelbundet för fylleri. Han har inte varit främmande för stölder, som när han stal den vördade stadsäldstan fröken Sophie Liljedotters grå katt Pärlan och sålde den som silverräv. Ofta grundas små företag med namn som ger associationer till honom och som bedriver bedrägeriverksamhet i någon form.

Hildors intellektuella liv består dels i uppfinningen av en tändsticka med tändknopp i båda ändarna, vilket ansågs genialt i Grönköping, dels i en doktorsavhandling på tyska ”Die Kapitalismus”. Den har dock visat sig vara en direkt avskrivning av valda delar ur ”Das Kapital”, varvid doktorshatten uteblev.

Retsticka!
Peterzohn gör allt för att sätta sig emot och reta upp samhället. Många av borgmästare Sjökvists nyårstal har han lyckats förstöra genom sabotage på ett eller annat sätt. Hildor heter även Gustav-Adolf, och vid Grönköpings Gilles firande av Gustavsdagen reste han sig upp vid flera tillfällen när skålen utbringades och tackade. Gillets medlemmar blev förvirrade och tvingades skåla för Karl XII istället.