Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Johan Ernfrid Pettersson

 Källarmästare

Källarmästare Johan Ernfrid Pettersson hälsar servilt och artigt på sina gäster, när de träder in i det imponerande Stadshotellet beläget vid Storgatan, Grönköpings pulserande åder. Stadshotellet, gemenligen kallat Stadt, har funnits alltsedan staden var en liten stad med rödmålade, pittoreska trähus.

Stadt drevs då av källarmästare Petterssons fader, gamle källarmästaren Pettersson. Den ökande strömmen av turister från såväl Hjo och Skövde som Stockholm nödvändiggjorde påbyggnad av en extra våning för att kunna ta hand om alla gäster. Några år senare byggdes ytterligare en våning samt ofantliga lagerutrymmen, och en enorm vinkällare grävdes ut. Numera målas alla rum om tre à fyra gånger varje år av skattetekniska skäl.

Den stora matsalen är grandios och dess västra vägg är täckt av en monumental stuck- och temperamentsmålning utförd av herr konstmålaren Malte Janzzon. För sitt storslagna verk, som visar alla förnämare grönköpingsbor, fick han som ersättning att under ett år äta och dricka gratis med pilsner och full ranson, dock bara av vissa märken.

I etablissemanget finns även den gemytliga Bakfickan. Dess gäster motas ut vid 20-tiden, och med hjälp av tygstycken och belysning görs Bakfickan om till Nattklubben 2701, vilken öppnar klockan 23. Nattklubbens manliga gäster förväntas bära jaquette och lackskor och de kvinnliga någonting med dekolletage. Källarmästare Pettersson håller hårt på stil, slipstvång råder. Den som inte har slips, förmodligen en turist, kan hyra eller köpa en sådan hos rockvaktmästare Jönsson.

Franskt kök!
Stadt är känt för sina höga kulinariska upplevelser, i synnerhet om herr källarmästaren har haft ett finger med i matlagningen. I den stora matsalen har en fransk avdelning öppnats där samtliga rätter är dyrare, medan smörgåsbordet, hors d’oeuvre, skjuts omkring på en tevagn. Den så uppskattade rätten Morot i eget spad serveras här som Carottes a l’eau. Maten domineras kraftigt av allehanda löksorter, och på borden förekommer på franskt sätt brödsmulor och fläckar av rödvin. En gastronomisk nyhet är lökkokta kräftor à la Wretman.

Men det är det traditionella julbordet med alla sina rätter som har skapat Stadts berömmelse. Hit kommer Grönköpings Gille, stadens honoratiores, med borgmästare Mårten Sjökvist i spetsen för att avnjuta läckerheterna. Det är i den stora matsalen som borgmästaren håller sitt traditionella jultal och minner om svunna tider och dito läckerheter. Vem minns inte hans djupt inkännande tal: Sillen – vår lille broder? Under hela januari månad dukas julbordet upp till reducerat pris, då alla rätter inte längre finns tillgängliga.

Transpirantomeny!
Med tanke på den enorma turisttillströmningen, varvid ett flertal besökande från utlandet, har källarmästare Pettersson låtit översätta flera av bordets läckerheter till transpiranto. De tillresta kan exempelvis beställa Cola clorofyllis-blasque (grönkålssoppa), Pisco guitarro (lutfisk), Spritt-id bolmo al fresco (färskrökt lax), Passione di Signore Janzzone (Malte Janzzons frestelse), Mosso di rotto (rotmos), Costa brutal (råkost) samt Krubba celesta (änglamat).

Till sin hjälp på Stadshotellet har källarmästaren kyparen Fritz Lantz, som började sin bana vid 12 års ålder som smörgåsnisse hos gamle källarmästaren, bartendern Melker Sundberg, kokerskan Lund, smörgåsnissen Leopold samt den paranta fröken Asta. Källarmästare Pettersson är en aning förtretad över att fröken Asta tack vare sina korta kjolar får mer drickspengar än han själv.