Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Lola Gustafsson

 Jättedam

Jättedamen Lola Gustafsson slog sig ner på Ågatan 8 i Grönköping efter ett långt konstnärsliv. Hennes konstnärliga bana hade fört med sig många vittutsvävande resor kors och tvärs i landet.

Hon har uppträtt på cirkus, tivoli, marknader, kreatursmöten samt hos skytte- och blåbandister mellan Smygehuk och Karesuando. Bland hennes konkurrenter fanns ”fröken Dolly”, som sades väga 195 kilo netto, men fröken jättedamen Lola Gustafsson vet, att hon stoppade upp sig både här och där. Vid flera tillfällen har hon också turnerat med sin egen loppcirkus. En stor förlust för henne var när den ledande lopphannen Hannibal avled av potomani, d.v.s. dryckenskapslast.

Vid ankomsten till Grönköping vägde Lola 187 kilo netto. Hennes repertoar, utöver att visa upp sin kroppshydda, bestod av att sjunga små sånger. De fick inte vara för långa, för hon har aldrig kunnat lära sig dem mer än lite grand. Populärast i hennes repertoire var emigrantvisor samt några enklare schlagers. Yrket var krävande och fröken jättedamen blev ofta torr i strumpamentet av att sjunga och måste då av medicinska skäl intaga en pilsner.

Nätt i maten?
Många tror felaktigt att hon är stor i maten, men hon hävdar att hon är mycket nätt i densamma. Portvin anser hon vara nyttigt, det botar allt. Men portvinet ska inte drickas i små glas utan i stora grogglas, gärna spetsat med lite Fernet-Branca eller Rigabalsam. Fröken jättedamen konsumerar stora mängder portvin av hälsoskäl, vilket fick herr systembolagsdirektör Göransson att neka henne ytterligare utköp av starkvin. Försöket upphörde raskt, då jättedamen hotade med att sätta sig på systemdirektören.

Under sin tid som stjärnartist hos cirkus Barnum lärde hon känna en ormtjuserska och hennes ormar. Denna kunskap kom väl till pass, då en boaorm tillhörande cirkusen Schreiber rymde. Fröken Gustafsson hittade och tog hand om den, varvid den utbredda paniken i staden försvann. Fröken jättedamen krävde, att staden skulle förse henne med 5 kilo prima biffkött och tre dussin pilsner dagligen, då dessa livsmedel är de enda en boaorm förtär i fångenskap. Om ormen inte fick ransonen skulle den rymma.

Det är inte märkligt att kosthållning är viktigt för jättedamen. På senare tid har hon funderat på att stämma herr stadsdoktorn Salvén på drygt skadestånd för felaktiga kostråd, då denne numera förfäktar den idag vanliga uppfattningen att man inte blir fet av att äta fet mat. När hon nyligen som första pris i ett lotteri vann en personlig tränare under ett år, bytte hon mot andra pris, vilket var fria bakelser i ett halvår från frkn Engla Sjödins Bag- och conditori.

Livets bord
Sedan några år driver hon kroppsbyggarinstitutet Lolas Gym & Massage, dit stadens manliga honoratiores går. Hon är hedersmedlem i den i Grönköping nystartade riksorganisationen Formfronten, vilken skall främja fylligheten och bekämpa magersurheten. Den av henne startade uppgångsteologiska rörelsen Livets Bord har hon lämnat, då hon insåg att även magra personer kan nå framgång.

Att vara artist, konstnär och jättedam är något man föds till, det kan man inte träna sig till, anser jättedamen. Sådana anlag är medfödda hos alla konstnärer. Det storväxta går igen i släkten. Hennes systerson Björn Gustafsson är stor, stark som en oxe, har knytnävar stora som skinkor. Han blir boxare, medan fröken jättedamen firar triumfer som hockeymålvakt.