Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Louise Pilzén

Fru änkefru

Fru änkefru Louise Pilzén började sin bana som innehavarinna av det välkända Pilzéns Bak- och Konditori. På grund av konkurrensen från fröken Engla Sjödins Bag-& Conditori har hon under senare år utökat rörelsen med pensionat och serveringen Öl & Mat, där förre förrädaren Hildor Peterzohn är stamgäst.

Fru P. är även varmbaderska i Varmbadhuset och ger kunderna massage; när det inte finns badande knådar hon deg. Hon har infört nymodigheter i badhuset såsom två rotborstar, en för vardera könet, samt sollampor. Dessa är dock alltid upptagna vintertid, då hon använder dem till att värma sina tre höns, vilka förvaras i badhuset under den årstiden.

Nykter!
Fru P. är ivrig Storsyster i Nykterhetslogen Hopp & Seger. Hon har bildat Änkefruarnas Riksförbund, som tillvaratar såväl naturänkornas som skilsmässoänkornas intressen. Hon och den vördade stadsäldstan fröken Liljedotter utgör ofta hela församlingen i kyrkan vid gudstjänsten. Politiskt tillhör fru änkefrun KD, men hon har i spiritistseans talat med Gustav Vasa och blivit kysst av Potifar. Hon är även känd för att kunna finna brunnar med slagruta.

Änkefru P. har sönerna Lars, Halvar, Göran, Agge samt Pära. I staden bor även brorsonen Folke samt dottersonen, det provisoriska biträdet Aug. Jonell. Hon är ägare till katterna Dorothea och Tarzan samt den lilla hunden Bjäfse.

Pensionat & mat!
På pensionatet är, som nämnts, f. förrädaren Peterzohn stadig gäst, men han vill inte betala för de dagar han sitter infinkad i stadshäktet. Detta beteende fick änkefrun att med svetsaggregat bryta ut honom ur finkan, då hon var i behov av kontanta medel. Under sommaren kan andra klassens resenärer ta in i de två mindre rum som hon hyr ut, om hon lyckas vräka f. förrädaren Peterzohn, och om det är tillräckligt varmt för henne att flytta ut till hönshuset.

Louise Pilzén tävlar ibland med sin kokkonst, framförallt med rätten limpsmörgås med kalvsylta. Bland varmrätterna är pyttipanna med fisk istället för kött en av hennes paradrätter. Men framförallt är hennes bakverk mycket uppskattade. Till vårens konfirmander bakar hon en anslående tårta av brun marsipan med ett kors i röd gelé och som dekor en oblat med texten ”Till minne av konfirmationen”.
Hon har experimenterat med nonfigurativa tårtor. I hennes skyltfönster kunde man bese en Morsdagstårta i lila och svart marsipan exponerad mot en illgrön plastbakgrund. Tårtans form var abstrakt och liknade mest en köldbula i grusväg.

Bagerikonflikt!
När änkefrun tappade all sin juldeg genom fönstret ner på gatan blev den snabbt uppäten av hundar. Därmed hotades hennes jul- och nyårsförsäljning, medan konkurrenten Engla Sjödins kuranta finbrödssortiment lockade stora kundskaror. Detta gjorde änkefrun så rasande att hon en natt när det var frysgrader hällde vatten i hela backen från Engla Sjödins Bag-& Conditori till sitt eget bageri med baktanken att kunderna skulle glida ner till henne.

När fru P. var på besök hos Engla Sjödin för att förfråga sig om udda småkakor och veckans skylttårta missförstod hon på grund av dövhet vad fröken Engla Sjödin svarade. Det bar sig inte bättre än att änkefruns sinne rann över och hon tilldelade fröken Sjödin ett så hårt slag under hakan att Sjödins löständer fastnade och fick tas loss med hjälp av tandläkare Klavander.