Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Orvar Åkerström

Bataljonsveterinär

Bataljonsveterinär Orvar Åkerström vid Grönköpings Fältjägarecorps är djurisk doktor och har sin veterinärmottagning på Ö. Tvärgränd. Där vårdar han såväl taxhannen Limpan, när denne har ätit för mycket smör, som frkn Susegårds rasrena angosturakatta Månsan, när hon behöver genomgå avmagringskur. Han tillkallas givetvis i akuta situationer, som när älghingsten Samuel i Djuriska Parken uppträdde berusad på grund av för hög konsumtion av nedfallna äpplen som hade jäst.

Det är en situation som Åkerström genast igenkänner, ty han har två stora intressen, nämligen dryck och mat med dryck. Han var starkt emot motbokens avskaffande, eftersom man visste vad man hade, men inte vad man kunde få. Han anser att vatten är farligt och har därför inte inmundigat vatten på nästan ett par decennier. Att vatten är minst dubbelt så farligt som alkohol bevisas av att upp till 50 procent som drunknar har alkohol i blodet och 100 procent vatten i lungorna.

Åkerström medarbetar i Veckobladets spalter som vin- & spritexpert och utdelar, om drycken faller på läppen, tre sablar som högsta betyg. Han har bl.a. provsmakat de brännvinsboxar som Grönköpingssystemet introducerat, varvid han varnade för lådan med Peterzohns finkel. ”Doften är instängd och knuten med inslag av brända bildäck och överblommad hägg, och smaken är rå och oborstad”, löd expertens omdöme.

Stamgäst på Stadt
Bataljonsveterinärens intresse för bordets håvor för honom ofta till Stadshotellet, såväl matsalen som Bakfickan. Han har fått Grönköpings Orienteringssällskaps pris för bästa lokalsinne, då han alltid hittar till Bakfickan oavsett väder- och ljusförhållanden.

Tillvaron på Stadt kan dock vara direkt farlig, menar Åkerström. Han har vid flera tillfällen upplevt yrsel och illamående. I minst ett fall misstänker han, att hans lättgrogg i hemlighet hade förgiftats med knockoutdroppar, när han en stund var ute ur rummet. På hemvåg från Stadt får han ofta ufologiska upplevelser och ser flygande tefat, framförallt i kräfttider. Under andra tider på året har han sett val i Bergska sjön, en tvåhövdad polishund Karolina och Bergska sjöodjuret. Han är också en av de ytterst få som har sett den sägenomspunne mytoxen, kanske t.o.m. den ende.

Masserande hustru
Åkerström är inte bara verksam i djurvården utan har vid många tillfällen engagerat sig i folkhälsan. Till exempel ville han förhindra myggplågan vid Lilla Mörttjärn genom att hänga upp en stor mängd korkar med intorkat svinblod. Myggorna skulle suga på korkarna och fastna, varefter de kunde bortkastas. Korkarna kom från bataljonsveterinärens egen soptunna. Åkerström har även varnat allmänheten för att låta hundar slicka barn i ansiktet, då man inte vet vilka sjukdomar som barnet kan bära på.

Orvar Åkerström bor granne med brandchefen Arvid Lundstedt på Södra Ågatan 3. I familjen finns hustrun och massösen Fylgia, dotter till bagaremästaren Flodén, och dottern Sanfrid. Bataljonsveterinärskan är känd för sin armstyrka, vilken kan härledas till att hon i unga år hjälpte sin far med att knåda deg. Hon driver en massacrerings- och avmagringssalong samt parfymeributiken Eternellen. Fylgia är engagerad i Husmodersföreningen, där hon föreläser om mul- och klövsjukan, och i skolfrågor, i alla fall den som handlar att dottern Sanfrid inte skall behöva sitta bredvid en avkomma från familjen Ruda. I den bataljonsveterinärska familjen ingår även den mångåriga jungfrun Selma.