Stadsäldsta
Sophie Lucia Liljedotter är Grönköpings vördade stadsäldsta. Hon har ett långt men inte alltid korrekt minne. Därför vet hon inte med säkerhet, vilket år hon är född, men det var i slaktmånaden december och den 14:e kl 23.00.
Det finns ett rykte som säger, att hon är ett skott på en kunglig gren, men det viftar hon bort. En portvakterska i staden hävdar, att Sophies föräldrar inte var gifta på riktigt, men det är inte sant, fräser frkn Liljedotter. Hennes föräldrar var Gustaf Adolf Lilja och Beata, i sig själv Andersson. Sophie var äldst av 12 eller 13 syskon.
Hennes skolgång blev kort, då hon blev hemskickad efter att ha gäspat munnen ur led och inte kunde stänga den. Skriva har hon inte lärt sig, men däremot kan hon läsa. Vid behov använder hon bomärke istället för namnteckning. Hon kan spå i både kaffesump och kort och har på senare år också anlitats som börsorakel. Hennes favoritmusik är Porterarian ur den tyska operan Martha
Omsvärmad
Som ung var hon omsvärmad och hade många friare, bland dem sergeanten Stolt vid Grönköpings Fältjägarecorps. Han doftade så gott av Floridavatten, när han kom på besök på söndagarna, minns den gamla.
Frkn. Liljedotter har aldrig gift sig men hon har adopterat två flickor, Clara och Sally, som hette Klara och Sara, innan de emigrerade till USA. Hon har besökt de två flickorna i USA men blev förvirrad över att det var dag där, när det var natt hemma, men då hon inte kunde se någon skillnad åkte hon hem.
Att flickorna är så lika henne beror på miljön. Frkn. Liljedotter vet vem barnafadern var. ”Men då hans verkliga barn ännu leva, och han ordentligt betalt månadspremierna, vill jag icke det föryppa”, säger hon. Med emfas dementerar hon, att fadern skulle vara gamle herr major Brylén, den stilige karlen.
Borstade Oscar II!
I unga år vann hon 50 000 kr på Penninglotteriet. Dåvarande stadsläkaren, dr Bodén, övertalade henne att satsa på ett varmbadhus. I början kom alla och ville prova på, men när de hade provat en gång, var de nöjda. Då Varmbadhuset gick i konkurs och köptes av staden, blev hon baderska där. Hon har, enligt egen uppgift, badat både Oscar II som var på genomresa och litteratören August Strindlund som hon tidigare sett i Berns salonger i Stockholm.
Evigt ung!
Sin ålder till trots är hon mycket ungdomlig och odlar potatis på den gravplats hon köpte för många år sedan. Att hon har uppnått så hög ålder förklarar hon med den stora konsumtionen av kaffe. Hon rostar bönorna själv och kokar kaffet över björkved. Kaffe botar allt, men det ska vara skållandes hett och starkt samt minst 12 koppar om dagen. Hon tar ofta sitt snus smaksatt med tonkaböna och tackar inte nej till en tår på tand.
Hon har av naturliga skäl inte alltid varit den vördade stadsäldsta. Hennes företrädare som stadsäldsta var Rebecka Stoltz. Frkn. Liljedotter köpte rullstolen från hennes dödsbo. Med rullstolen tar hon sig fram överallt, inte så sällan i hög fart nerför en backe. Den stora hörluren har hon i högsta beredskap, men hon avgör från gång till gång om den behövs.