Tryck "Enter" för att gå vidare till kommentarer

Wotan von Peiland

Grönköpings-Demokrat (GD)

Wotan von Peiland är det senaste tillskottet till Grönköpings politiska liv. Han leder det tämligen nya partiet grönköpingsdemokraterna (GD), som värnar om det grönköpingska och ställer sig tveksamt till inflyttning från Hjo, Skövde, Afrika och andra främmande orter.

Wotan är sonson till f. majoren Adolf von Peiland, som på sin tid startade Nöjespartiet (NP) i samarbete med Carl Karlsson, innehavare av korvkiosk, nöjespark, skivbolag m.m. Beteckningen Nöjespartiet valdes, eftersom herrarna inte ville framstå som ett missnöjesparti. Det var också drag under galoscherna när de hade torgmöten och staplade korvlådor för att åskådligt visa hur mycket skatterna hade ökat.
Vissa drag hos NP går igen hos Grönköpingsdemokraterna, och majoren är mentor och rådgivare för sin släkting.
– Jag förstår inte att någon kan ha något emot honom – han är ju rena svärmorsdrömmen, säger majoren.

Militärisk framtoning
I början gjorde Wotan ett ganska militäriskt intryck med sin mörkgröna skjorta och läderkoppel över bröstet. Sedermera har han mildrat sin framtoning och uppträder helst i kostym eller folkdräkt.
Samtidigt har också partiet blivit mer avslipat i kanterna. Partiets ideologi är den s.k. socialpatriotismen. Det innebär, att partiet vill vara patriotiskt som den gamla högern och socialt som socialdemokraterna.
Motståndet mot inflyttning är dock fortfarande en hörnsten, och Wotan har ifrågasatt, om skåningar och blekingar någonsin kan bli riktiga grönköpingsbor. De talar ju konstigt, äter speciell mat (luad ål och spettekaka), och Skåne har t.o.m. sin egen flagga. Det bästa vore ju om var och en stannade där han eller hon är född, så uppstår inga problem med integration eller assimilering. Vi kan respektera varandra på avstånd, menar Wotan.

Upproriska medlemmar
Alla grönköpingsdemokrater hänger dock inte med i svängarna, och Wotan har varit tvungen att utesluta en hel del upproriska medlemmar, som tycker att han har blivit för mjäkig. Inte minst ungdomsförbundet opponerade sig, vilket ledde till att partiledaren bildade ett helt nytt ungdomsförbund.

Politiska bedömare i staden (med fritidspolitikern Hilbert Florin i spetsen) menar, att Wotan sitter säkert i sadeln. Nyligen har han blivit återvald till kommunfullmäktige. Där hoppas han kunna bilda en allians med svineriägaren Justus Brylén på Brylunda (M) och äntligen få bort stadens starke man, stadsrådet Joel Eriksson (S), från makten. Den som lever får se.